Terk edilmiş bir PHOTOPAINT...

Başlığa rağmen, hala raster, photo edit, dekupe vb işlerde Corel Photopaint 'i kullanmaya devam edenler bilir ki, aslında kullanım esnekliği açısından umut vaad eden bu program yıldan yıla Corel firması tarafından kendi haline bırakılmış durumda. Hiç öyle her yeni çıkan Corel sürümüyle birlikte verilenve sözüm ona birkaç yenilikten başka birşey yapılmayan bunu da önemli bir olaymış gibi video reklam halinde sunulması sadece abartıdır.

Buna rağmen, halen Pshop 'un tamamen yerine kullanılamayacak kadar pasif bırakılması nedendir anlamış değilim. Bunları "halen" Photopaint kullanan ve bu konuda tecrübelerim eşliğinde yazıyorum. Photopaint in kullanımındaki o esnekliğin arkasında aslında geliştirilmeyi bekleyen ama hiçbir sürümde el atılmayan bir çok eksik var ki bu da PP kullanırken arada Pshop a dönerek işe devam etmek ya da Pshop ta tamamlamak anlamına geliyor.

 

En basit akla gelen birkaç "saçma" eksikliği yazayım.

* Path tool ; bu kadar güdük, tutuk halde bırakılamazdı heralde, son derece özgür/esnek olması gereken shape aracı ve iç aletleriyle (path) çalışmak bazen çok yorucu oluyor.

Çizim yapmayı deneyin (örn. dekupe için) yaptığınız çizimi asla objeye çeviremiyorsunuz. Dolayısı ile kopyalanıpo yapıştırılamıyor, çoğaltılamıyor, miror vb işlemlerin hepsine kapalı. 

Çizim yaptıktan sonra shape ile punto eğrilerinin tutmaçlarını yönetmek kabus ! Tutmaçlar görünmeyecek kadar küçük, ve hiç hassas değil. Tutmaçların ucuna geldiğinde tutulmuyor, orijinde sapma var.

Mask ayarları çok iyi, feather iç dış dekupe mantığı ve eritme prensipleri çok başarılı lakin path 'e hükmedemedikten sonra bunlar da geri planda kalıyor.

Bir çizim, nasıl olur da obje olamaz, layer bile olmuyor !! ancak path layers ın içinde bulunuyor, orada da sadece delete!!! e izin veriyor. Bu 

İyi bir zoom ile bitmap üzeri path çalışıldığında, mouse scroll ile yukarı aşağı ya da zoom in/out yapıldığında path aracı, son kaldığı puntoyu unutuyor, tekrar oraya dönüp kaynak yapıp devam edilebiliyor, bunlar eksik değil bence saçmalık ! Bu anlattıklarım sadece bir alet için olan aksaklıklar...

Corel Painter da kullanıyorum, serbest çalışmalarımı keyifle yaptığım çok başarılı bir yazılım ama onun da eksikleri yok değil ona şimdilik girmiyorum. Zira Painter, suite 'ten ayrı bir kulvarda. Ama eğer suit çıkarıp içine DRAW ve Photopaint koyuyorsan hakkını vereceksin arkadaş. Yarım iş yapıyorsunuz.

Yılladır söylüyoruz ey Corel çalışanları, kusura bakmayın çok yavaşsınız. Corel sadece DRAW değildi, bu kadar ticarileşmeyin, insanları zorla adobe a yollamayın. 

Parents Reply Children
No Data