CorelDRAW X7 beklentileriniz

CorelDRAW X6 bundan tam 16 ay önce yayınlandı ve üzerine 3 güncelleme 2 hotfix geldi. Önümüzdeki günlerde CorelDRAW GS X6.4 güncellemesi yayınlanacak. Yine bir kaç yenilik eklenecek gibi görünüyor. X6 kullanımı oldukça yaygınlaştı ve genel olarak da beğenildi. Fakat hala bazı sorunlar giderilemedi.

Öncelikle X6'daki hangi hatalardan muzdarip olduğunuzu öğrenmek istiyorum. Tabi deneyimlerinizi paylaşmak için en son yayınlanan güncellemelerin yüklü olduğu bir CorelDRAW üzerinden hareket etmeniz gerekiyor. Belki de bahsedeceğiniz bir çok hata güncellemelerle düzeltilmiş olabilir.

Anket gibi yapalım.

1. X6'da sizi delirten hatalar, sorunlar nelerdir?
2. X7'den beklentileriniz nelerdir?

---------------------------------------------------------------------------------------
Konu içinden seçilmiş tüm şikayet ve önerileri buraya ekliyorum
---------------------------------------------------------------------------------------

1. 64 bit sürümü aşırı bellek tüketimi sorunu giderilmeli.
2. Çoklu nesneli seçimde "convert to curve" yapılamayacak nesneler olsa da diğer nesneler curve yapılabilmeli
3. Android için CDR belgelerinin önizlemesini gösterebilen bir yazılım üretilmeli
4. PDF import sorunları giderilmeli. (detaylı bilgi gerekiyor) 
5. Fountain dolgulara şeffaflık özelliği eklenmeli. 
6. Radial Fountain Fill Dolgularda Radial şekli değiştirilebilmeli.
7. BFN'deki Font Grupları CorelDRAW Font listesinde gösterilebilmeli. 
8. CorelDRAW için Bitmap'lere perspektif ve deformasyon efektleri getirilmeli.
9. Convert edilmiş fontların isimlerinin belgede saklanması.
10. Tüm text nesneleri bir komutla convert to curve yapılabilmeli. 
11. Bitmap import sırasında küçük resimler görünmeli ve ok tuşlarıyla seçim yapılabilmeli. 
12. Font eşleme sırasında önerilen fontların önizlemesini görebilmeliyiz. 
13. 3D Revolve özelliği eklenmeli. 

Parents
  • Merhaba hocam,

    Sizde olmasanız burası pek canlı kalmayacak. 

    X6.? da beni çıldırtanlar genelde 6.3 ile zaten kısmen çözülmüş hatalar. Çok fazla bellek gereksinmesi beni sıkan şeylerden. Daha önce de sizinle konu hakkında tartıştık. corelx6'nın özellikle x64 sürümü çok fazla ram kullanıyor. nispeten düşük sistemlerde can sıkıyor. sırf bu yüzden sistem belleğini 8gb'a çıkarttım. ama halen PhotoShop açıkken sistem iyi kasılıyor. sizin tavsiyeniz yüksek RAM kullanılması ama burada da bir iyileştirme fena olmazdı.

    En çok istediğim şeylerin başında şu font sorma olayı geliyor. PhotoShop ve IA da bende olmayan bir fontla karşılaşıldığından yazı halen gözüküyor (o fontta değiştirilemiyor) ama Corel'de eksik font varsa daha en başta sorun çıkartıyor. bende olmayan font mutlaka değişiyor. Corel'in font embled seçeneğide çok nazlı. her font'ta olmuyor. Eksik fontu gösterse de, sadece değişme yapacaksak fonta ihtiyaç duysa süper olurdu. İş geliyor. Fontu convertlememişler tekrar iste. 

    Ctrl+A ile tüm sayfayı seçip convert etmeye çalıştığımda (ctrl q) seçimde bir bitmap varsa convertlemiyor. o çok can sıkıyor. illah bir macro'ya ihtiyaç duyuyoruz.

    Geçen gün bir sebepten tüm bitmap'lerimi (cmyk yada rgb) tek seferde grayscale yapma ihtiyacı duydum. beceremedim. tüm rgb leri cmyk yapan macrom var ama tüm resimleri grayscale yapan macrom yok. bu ve benzerlerini kolayca yapmamızı sağlasa sevinirim.

    Corel'in .cdr larını sorunsuz açan bir Android uygulamasına ihtiyacım var :)

    qrcode'u normal kullanıcılarada açsınlar.

    Sizden daha önce yardım istediğim şu efekt olayı var hocam. bazı efektler transplan lens cmyk'ya çevrilince bozuluyor.. illah zeminde birlikte tek seferde önce rgb sonra cmyk bitmap yapmak gerekiyor. (bazen oda işe yaramıyor.) o soruna el atabilirler.

    Simulate Over prints varsayılan olarak açık kalsın :) ne hikmetse sürekli deactive oluyor.

    Default renk ayarlarında "Preserve pure black" i sürekli açık unutuyorum. onada bir el atsınlar :)

    PDF import ederken yazıları gerçekten convertlese de bizi uğraştırmasa. Kendi sistemimde oluşturduğum pdf'leri bile import ederken sorun çıkartıyor.

    Aklıma geldikçe daha yazarım hocam.

Reply Children
  • Font Embedding

    Font gömme sırasında yaşanan sıkıntılar tamamen fontlardan kaynaklanmaktadır. Bildiğin gibi fontlar da ticari ürünlerdir ve her font embed desteğini taşımaz.

    Raster-master demişsin, sanırım anlatamadım. Photoshop'un doğası gereği raster bilgisi saklanıyor. Bak orada AI'de de bu özellik yok demiştim. Şimdi şu olabilir gibi görünüyor, tüm karakterler convert edilmiş bilgisi saklansın. Belki yapılabilir fakat gerekli değil. Neticede dileyen fontları convertleyerek de dosyayı paylaşabilir. Bunun dışında ne yapılabilir? font embedd edilebilir ama bakınız yukarıya... fontlar ticari ürünlerdir... font embedd desteği veriyorsa ancak embed edilir vermiyorsa edilemez... yüzbinlerce font olduğunu düşünürsek hangisinin embede izin verdiğini hangisinin vermediğini bilmek gerekir ve işin içinden çıkılmaz. Neticede bu Corel'e bağlı değil, font geliştiricisine bağlıdır. Ve nihayetinde font embed özelliği de kaldırılmıştır.

    Daha somut bir fikrin varsa hemen burada paylaş. Amaç zaten bunları Corel geliştiricilerine anlatabilmek.

     

    Premium Features

    Bildiğin gibi CorelDRAW yeni bir pazarlama anlayışına gitti aynı Adobe'de olduğu gibi. ve erken yeni özellikler dediğimiz ve içinde QR Code'yi de barındıran özellikler ticari amaçla kullanılıyor. Bu konuda yapacak bir şey yok. Ya X7 yi bekleyeceksin ya da premium üyelik alacaksın. Ama sen X7'yi bekleyeceksin :)

     

    Bunların dışındaki önerilerini ilk mesaja sırayla ekleyeceğim.

     

     

     

  • Bitmap kontrolleri için önermiştim ben bu makroyu. Şöyle ki; çoğu zaman cdr içindeki bitmapleri dışarı çıkarmak (PSD olarak mesela) ve photoshopta düzenlemek isteriz. Bu durumda yapılabilecek en sorunsuz yöntem Edit Bitmap komutu ile bitmap nesnesini PhotoPaint ile açıp PSD kaydederiz. Bir belgede yüzlerce bitmap nesnesi olduğunu düşünürsek bu işkenceye dönüşür. Bu makro tüm bitmapleri link yaptığı için tüm bitmapleri dışarı çıkarmış oluyor.

    İkinci olarak bu makro ile belgede ne kadar RGB, GRAY ya da CMYK bitmap olduğunu görebilirsiniz.

    Üçüncü olarak demo sürüm kullandığın için sanırım ilk 5 bitmapi linkliyor.

    Bu makronun yeni sürümleri gelişecek. Çok daha fazla özellik eklenecek. Sen tüm bitmapleri GRAY yapmak istiyorsan benim yeni bir makro yayınlamamı bekleyeceksin :D

  • şimdi kürşat hocam sanırım önerileri burdan yazacağız. Nasıl becerdiysem üye olmayı.. iyi oldu. Forumda yazdığım gibi inkscape deki bazı özellikler corel e eklenebilr diye düşünüyorum. En azından blur özelliği, mesela gradient lerin bir ucu defaul olarak şeffafda. bu ciddi bazı avantajlar getiriyor ve corel e göre daha kullanışlı mantığı var. mesela daire bir gradient yaptığında bunu esnetebiliyorsun. corelde bu özellik yok. çizimdeki yumuşaklık ayarı çok kullanışlı. ve belkide en çok olmasını istediğim şeylerden biri seçili bir nesneyi çzigi boyunca istene şekilde çoğaltma. illustratorda da var bunaz benzer bir özellik. Corelde olmayan ama çokda ihtiyac duyacağımı sabmadığım hizalamalrı daha gelişmiş durumda. ve hiç bir programda görmediğim bir özellik... bir grey resmi istediğin nokta veya çizgi büyüklüpğüne vektör olarak getirebiliyorsun. Halbuki corel ve illustrator bile önce çizimi psd yapıp efekt uygulayıp onu veköre çeviyor. (Inkscape_ _VECTOR A CHICKEN 1_2_ Tutorial #13) you tubedeb abkınca anlarsınız. BAzı efeklerin ne corelde nede illustratorde karşılığı yok..

     

    şimdi gelelim fontlarla ilgili önerime. Fontlara kolay erişim için fonrları düzn - tırnaklı-genel-ışıklı vb diye kategorilere ayırdım. Bunlarıda önce türkçe ve ingilizce olarak ayırdım. Bir font geldiğinde o font bulmam çok daha kolay oluyor. Aynı sistemin corel de de gözükmesini istiyorum. Ancak corel sadece alfabetik sıralama yapıyor. Font navigatoruda burda etkin kullanmak lazım. Bu kategorileri font navigatorda tanıtıop ordanda corel en azından bir seçenek olarak kullanabilir.

     

    Diğer bir önerim ise perspektifle alakalı. mesela corel yazısına extrude verdiğimizi düşünelim. Hafif bir  hacim yani. hacimli bu çalışma sanki sanal bir sandığa girmiş gibi bir ağ tabaka içine alınır. Ağ tabakanın her köşesine bir nokta konur ve bu noktalarda çeşitli yönere çekiştirme ile perspektif farklı şekillere bürünür. Yani bir anlamda 3d envelop olacak.  bunu arkaya uzanan kısmı için farklı önerilerde varda eğer ilgi çekerse resimli olarakda gönderirim.